Een berichtje op mijn telefoon, of ik een hockeyteam in Den Haag wil fotograferen. Snelheid, actie, uitdaging, ja leuk! Nog nooit gedaan maar ik denk wel dat ik het kan.

Hoe pak je dat aan? Uiteraard is internet een mooie leerschool. De instellingen van de camera moet je onder controle hebben. Sluitertijd moet bijvoorbeeld heel kort zijn want anders krijg je bewegingsonscherpte in de foto. Een statief is je beste vriend maar die gebruik ik normaal niet zoveel. De juiste lens moet je op je camera schroeven want heel dichtbij de sporters kan je niet komen. Ik trek mijn lenzenkast open en zie dat ik geen telelens heb. Gelukkig kan je lenzen in alle soorten en maten huren bij Budgetcam in Den Haag

Eerst proberen

Ik besluit om eerst te gaan oefenen bij een team. Mijn dochter speelt ook hockey maar op de dag dat ik de lens huur is haar wedstrijd plotseling afgelast wegens coronabesmetting bij de tegenpartij. Dan is het voetbalelftal van mijn neef Wessel de Sjaak. Lens zit op de camera en het statief is van het stof ontdaan. Onwennig ga ik aan de slag. Mooi is dat ik heel veel tijd hebt. Een wedstrijd duurt al snel 60 tot 90 minuten. Ik ben blij met het resultaat.

De volgende dag is de tourtocht van De Klimmende Régâhs, een club wielrenners die het hele jaar door activiteiten organiseren om geld op te halen voor kankerbestrijding. Ik ben hun fotograaf een aantal keer per jaar. Op een zonnige zondagochtend neem ik heerlijk plaats op een krukje en leg de voorbijflitsende wielrenners vast. Wat gaan ze snel voorbij, maar ook dit resultaat mag er wezen.n.

Oh nee, slecht weer

Voor de hockeywedstrijd van de C1 van HCY Den Haag huur ik weer dezelfde krachtpatser lens. Maar wat gebeurt er op die zaterdag: het slechtste weer wat je je maar kan voorstellen om te fotograferen. Donker grijze lucht en ontzettend veel regen. In overleg met de manager van het team besluiten we om de reportage toch te gaan maken. Ik pak de camera zo goed mogelijk in en met mijn regenpak aan schiet ik de hele wedstrijd door foto’s. Zo nu en dan even de lens schoonvegen omdat er toch wat regendruppels op de lens komen. Ik moet op zoveel dingen tegelijk letten. Het spel gaat snel en er is veel beweging.

Wat ik me na het eindsignaal afvraag is of ik alle dames van het team op de foto heb weten te krijgen. Op één na is dat gelukt. De teamfoto maken we op een ander moment en dan zal ik kijken of ik van deze ene dame nog een goede actiefoto kan maken. Ik ben tevreden met het resultaat. Wat ik een super gaaf effect vind is dat je de regendruppels ook op de foto’s ziet.

Kom maar op met de volgende opdracht, ik kan dit!

Wat kost een reportage?

Teamfoto

3 teamfoto’s:  € 95

5 teamfoto’s: € 124,50

Actiefoto’s

€ 2,70 per speelminuut (inclusief nabewerking)

Aantal foto’s: 20 tot 25 stuks

Voorbeeld van hockey:

60 minuten spelen x € 2,70 = € 162

Boek mij als jouw fotograaf