Ping, zegt mijn allert voor nieuwe email. Een mail van de assistent van de firma Klinger. Ze gaan een wie is wie inrichten op hun intranet. Of ik een offerte kan opstellen voor het maken van portretten van hun 120 medewerkers. Bij hun op locatie. Wauw, mijn eerste hele grote opdracht. Uiteraard al bij meerdere bedrijven foto’s gemaakt maar zoveel mensen, nee dat nog nooit gedaan.

Ik reageer dat ik de offerte zo snel mogelijk zal toesturen. Hier moet ik even goed de tijd voor nemen. Het is weer een nieuw stukje bedrijf en ik heb er zin in.

Voorbereiding

De offerte is goedgekeurd en ik ga bij hun op kantoor langs om de locatie te bekijken en alles door te spreken. Ik heb nog wat te leren en aan te kopen. Er moet namelijk een mobiele studio met me mee. Met de hulp van 2 bevriende fotografen word ik geholpen met de apparatuur en de techniek die erbij hoort. Ik schaf een portretlens (56mm), een octabox en een achtergrondscherm inclusief standaard aan en dan ben ik klaar om te testen. Eerst thuis met manlief en later mag ik op locatie proefdraaien met een vriendin van mij. Ja, ik ben er klaar voor!

Draaidagen

In december staan 3 volle dagen van 9:00 tot 17:00 uur op het programma. De assistent van Klinger heeft ervoor gezorgd dat iedereen een plekje heeft bemachtigd. Ik heb 10 minuten per persoon de tijd en ik laat iedereen ter plekke een foto kiezen. Dat scheelt achteraf veel uitzoekwerk. En wat ik een mooie foto vind hoeft de persoon in kwestie niet te vinden.

Wat een gezelligheid in die dagen. De assistent blijft 3 dagen bij mij om te assisteren, echt helemaal top! Ik voel me even onderdeel van het bedrijf. 120 mensen betekent ook 120 verschillende karakters. De één komt heel actief binnen en een ander heel verlegen. De een wil er snel vanaf en is na 1 foto klaar (one takers) en de ander heeft 25 foto’s nodig. Met bril of zonder bril, met pet op of niet het kan allemaal.

Afwerking

Tevreden ga ik na de 3 dagen naar huis. Het grote werk kan beginnen: het nabewerken van de foto’s. Ongelofelijk hoe scherp de nieuwe lens heeft gefotografeerd. Elke rimpel is scherp te zien. Daar doen we in de nabewerking wel het een en ander aan. Maar het meest lastig is toch om de achtergrondkleur bij iedereen hetzelfde te krijgen. Uiteraard lukt dat ook prima. Bekijk hieronder het resultaat.

In januari hebben we nog een veegdag voor mensen die in december niet in de gelegenheid waren om op de foto te gaan. Het is de dag dat ze hun nieuwjaarslunch hebben. “Je blijft toch ook gezellig meelunchen?” Super lief maar ik ga naar huis waar een ziek kind in bed ligt.

Over een tijdje kom ik weer terug om de nieuwe medewerkers op de foto te zetten!

Laat van jullie medewerkers ook mooie professionele foto’s maken